Sušené ovoce je lepší než bonboniéra, mlsejte zdravěji!

+ Přidat inzerát

Sušené ovoce je lepší než bonboniéra

Vydáno: 03.03.2014

Není všech těch chipsů, uzenin a sladkostí už dost? Mlsejte zdravěji! Máme pro vás tip na sušené ovoce. Vsaďte se, že když před sebe večer u televize postavíte misku plnou barevných křížal, tak neodoláte. Pozor ale na to, jaké sušené ovoce vyberete.

Sušené ovoce v müsli, nebo jen tak na chuť

Ze sušeného ovoce se dá připravit celá řada zdravých svačinek, dezertů nebo snídaní. Můžete si je přidat do jogurtu, müsli, nebo je jíst jen tak. Při jejich výběru si však dejte pozor. Ne všechno sušené ovoce je zdravé. Záleží především na způsobu sušení a také na přidaných cukrech. Sušené ovoce je samo o sobě sladší než ovoce čerstvé (obsah cukru se při sušení koncentruje), nehodí se například při redukční dietě, další cukry jsou proto zbytečné a měli bychom se jich vyvarovat.

Sušené ovoce je jako zdravější bonboniéra. Obsahuje hodně cukru, ale také vitamínů.

Sušené ovoce se při sušení konzervuje a významně se prodlužuje jeho trvanlivost. Může být proto skvělou alternativou sezónního, čerstvého ovoce. V zimě si můžete dopřát například jahody nebo švestky a v létě naopak pomeranče nebo mandarinky.


Sušené ovoce

Sušené švestky = antioxidační superstar

Sušením se z čerstvého ovoce odstraňuje voda, ovoce ztrácí na objemu, ale energie, vitamíny a živiny zůstávají zachovány. Sušené ovoce je bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3, B6 a E, což jsou silné antioxidanty, které pomáhají zvyšovat imunitu. Dále je ovoce plné minerálních látek jako draslík, hořčík nebo železo. Ze všech druhů ovoce pak obsahují nejvíce antioxidantů švestky, které mohou být doplňkem stravy při prevenci rakoviny, srdečních onemocnění nebo šedého zákalu.

Pozor na oxid siřičitý

Jak už jsme zmínili výše, při výběru sušeného ovoce sledujte hlavně, jakým způsobem bylo usušeno. Ideální jsou sluncem sušené plody, které nejsou konzervované sírou. Síření je u sušeného ovoce velmi časté, protože zvyšuje jeho trvanlivost a také vzhled. Ovoce ošetřené anorganickou sírou proto buď vůbec nekupujte, nebo jej alespoň před konzumací důkladně omyjte.

Dejte si sušené ovoce místo bonboniéry

Jak dlouho se ovoce suší

Příprava sušeného ovoce je poměrně zdlouhavá, a proto si ho řada lidí raději koupí už nasušené. Pro ty z vás, které by však sušení (ideálně i vlastnoručně vypěstovaného) ovoce těšilo, přinášíme orientační délky sušení v sušičce. Tyto hodnoty však berte s rezervou. Vždy záleží na typu vaší sušičky a způsobu krájení ovoce (zda je na plátky, měsíčky, nebo vcelku). A roli hraje i jeho zralost.

Ovoce Přibližná doba sušení
švestky 15 hodin
jablka 8 hodin
hroznové víno 9 hodin
ananas 12 hodin
banány 12 hodin
jahody 8 hodin
meruňky 14 hodin

Rada na závěr. Pokud chcete kupovat sušičku ovoce, pak se poohlédněte po takové, která má otočné pláty a středový tunýlek pro odvětrávání. V jiných se ovoce zbytečně dusí.

Autor: Milena Pelikánová

Máte rádi sušené ovoce? Napište nám, které je vaše nejoblíbenější, a zda máte vlastní zkušenosti se sušením

Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

Další články z rubriky

Pořádáte teambuilding? Ať je nezapomenutelný!

Šťastní zaměstnanci toho víc udělají a práce je pak hned lepším místem. Jedním z nástrojů,…

Nejkrásnější dětská oslava – jak ji uspořádat?

Na dětskou oslavu může vaše dcera nebo syn vzpomínat i v dospělosti. Zkuste se pořádně…

Proč naše tělo potřebuje koenzym Q10?

Martina Spěváková | 25.11.2016 | 6

Proč naše tělo potřebuje koenzym Q10?

Koenzym Q10 dodává našemu tělu potřebnou energii. Částečně si ho vyrobí samo, ale tato schopnost…