Gastroturistika vás zavede k dobrému jídlu i za poznáním kultury

+ Přidat inzerát

Gastroturistika vás zavede k dobrému jídlu i kultuře

Vydáno: 03.04.2014 | 6

Výlety za dobrým jídlem a pitím jsou u nás čím dál oblíbenější. Proto se často setkáváme s pojmem gastroturistika. Toto slovní spojení v sobě skrývá potěšení z nevšedních gurmánských zážitků.

Jak již sám název napovídá, gastroturistika v sobě nese navštěvování různých zemí či regionů za účelem ochutnávání tamních specialit. Patří sem samozřejmě navštěvování vinařských oblastí a regionů, které jsou zaměřeny na produkci specifických výrobků, jako lanýže nebo farmářské produkty. Pro turisty tohoto typu je jídlo navštíveného místa stejně důležité, jako krajina nebo architektura. Gastroturistika je považována za druh kulturního cestovního ruchu, neboť kuchyně je projevem jednotlivých kultur.

Kam na gastrovýlet?

V současné době nalezneme na internetových portálech, nebo  dokonce v nabídce cestovních kanceláří, nabídky výletů za nejrůznějšími kulinářskými zážitky. Vybírat můžete i sami podle menu jednotlivých restaurací a také podle toho, co daný podnik nabízí. Zajímejte se nejen o samotné jídlo, ale také o atmosféru dané restaurace nebo o jedinečný duch podniku. Mezi přímo pohádkové se řadí například zámecká restaurace nebo pradávné hospodské krčmy.

Hledat podniky, které vám nabídnou nevšední zážitek, můžete také prostřednictvím různých periodik zaměřených přímo na gastronomické výlety. Nejvíce se v současné době této kulturní záležitosti věnují food blogeři nebo profesionální kuchaři.

Nejen z jídla živ je člověk

Gastrovýlety se řadí do několika kategorií. Jezdí se za specialitami regionů nebo zemí, za poznáváním zvyků, které se u jídla v lokalitě dodržují a také za názvy jednotlivých pokrmů a regionálními specifiky. Pokud budete mít už jídla dost, zajímat se můžete také o výlety za kávou, vínem nebo o tak zvanou pivní turistiku, která vás zavede za pivními specialitami.

Jet můžete i za hranice

Turistika spojená s jídlem nekončí ani zdaleka hranicemi naší země. Objevovat můžete taje světových kuchyní, oblíbená je francouzská, italská nebo řecká gastronomie. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte to, co u nás jen tak neseženete. Kulinářství těchto zemí je bohaté na, pro nás neobvyklé, chutě a jistě vám připraví pravý gastronomický zážitek. Zkuste navštívit restaurace mimo turistická centra, kde vám nabídnou pravé jídlo tamních „domorodců“. Například čínská kuchyně, která je připravována u nás, se od autentické liší na míle daleko.

Je však třeba dávat si pozor na čerstvost jednotlivých surovin, což platí zejména u mořských plodů a ryb. Otrava těmito druhy potravin bývá jedna z nejhorších otrav jídlem a místo příjemného požitku z dobrého jídla by vám připravila pár krušných chvil.

Naučte se to taky!

Pokud vás nebaví jen konzumovat, ale chcete speciality také tvořit, zkuste se přihlásit na kurzy vaření. Již dávno nejsou tyto kurzy určeny pouze pro amatéry, kteří si pletou vařečku se solničkou. V nabídce kurzů naleznete nejrůznější školení, kde vás naučí například taje Thajské kuchyně, sushi, jak vařit mořské plody nebo vám prozradí, jak z tradiční české kuchyně vykouzlit moderně naservírovaný pokrm.

Autor: Jana Batelková

Jezdíte rádi za kulinářskými zážitky? Podělte se o ně s námi v diskuzi!

Další články z rubriky

Pořádáte teambuilding? Ať je nezapomenutelný!

Šťastní zaměstnanci toho víc udělají a práce je pak hned lepším místem. Jedním z nástrojů,…

Nejkrásnější dětská oslava – jak ji uspořádat?

Na dětskou oslavu může vaše dcera nebo syn vzpomínat i v dospělosti. Zkuste se pořádně…

Proč naše tělo potřebuje koenzym Q10?

Martina Spěváková | 25.11.2016 | 6

Proč naše tělo potřebuje koenzym Q10?

Koenzym Q10 dodává našemu tělu potřebnou energii. Částečně si ho vyrobí samo, ale tato schopnost…